Doğal Olarak Terleyin

Kişisel Bakım
Image

Bildiğiniz gibi çoğu roll-on ve deodorant ter kokusunu önleyen çok sayıda yapay birleşen ve alüminyum içerir. Antiperspirantlar yerine doğal deodorantları tercih ederek hem çevreyi hem de vücudunuzun doğasını koruyabilirsiniz. Siz de bunu yapmak istiyor ancak tereddüt mü ediyorsunuz? Endişe etmeyin yalnız değilsiniz. Bu yazımızda yapaydan doğal deodoranta geçiş sürecini ve püf noktalarını anlatacağız.

Tanışma: Merhaba Doğallık!

Hayatınızda ufak da olsa bir değişiklik yaptığınızda bunun normalleşmesi biraz zaman alır. Benzer şekilde yapay bileşenlere alışan vücudunuzun da doğallığa uyum sağlaması için zaman tanımalısınız. Doğal deodorantlardan etkili şekilde faydalanabilmek için vücudunuzun yaklaşık 30 günlük bir alışma sürecinden geçmesi gerekir. Deodorant detoksu olarak adlandırılan bu dönemde yaşayacaklarınıza yapaydan arınma da diyebiliriz.

Değişime Tepki: Bariyeri Yıkın!

Ter kokusu, cildinizdeki bakteriler terdeki asitleri parçaladığında oluşur. Bu sebeple marketlerde satılan deodorantlar ter kokusunu önlemek için “terlemeyi” yani vücudunuzun doğal çalışmasını durdurur. Bunun için yaygın olarak propilen glikol ve alüminyumdan yararlanılır. Doğal deodoranta geçtiğinizde “terlemeyi önleyici maddeler” bariyeri kalkar ve vücudunuz, kapağı açılmış bir baraj gibi terlemeye başlar. Birkaç hafta süren bu alışma süresi boyunca yaşayacaklarınız kişiden kişiye değişir.

Arınma: Yapaylar Dışarı!

Doğal deodoranta başladıktan birkaç gün veya 1 hafta sonra burnunuza çok kötü kokular gelebilir. Bu noktada “Hem deodorant kullanıyorum hem de kötü kokuyorum! Doğal deodorantlar işe yaramaz!” diye düşünebilirsiniz ancak yanılıyorsunuz. Kötü kokuların sebebi kötü kimyasallardır. Antiperspirantlardan kalan yapay birleşenler terle birlikte dışarı atılır. Ter bezlerinizdeki bloke kalktıkça birikmiş toksinlerden, bakterilerden ve kimyasallardan sizi arındırmaya başlar.

Son Adım: Dengeler Kuruluyor

Doğalı benimseme ve arınma süreci 3 hafta kadar sürebilir. Zamanla kötü kokular uzaklaşır ve terleme miktarınız normale döner. Ancak vücudunuz son temizliğini yaparken sıra dışı şekilde terleyebilirsiniz. Doğal deodoranta geçiş sürecinin son 2 haftasında bazı dengesizlikler yaşayabilirsiniz. Bir hafta kokusuz sonlanırken yeni haftaya daha farklı şekilde başlayabilirsiniz. Bu, vücudunuzun doğal dengesini sağlamaya çalıştığı bir süreçtir. Merak etmeyin! Deodorant detoksunuzun ikinci yarısı yani dengeleme süreci sonsuza kadar sürmez. Yaklaşık 30 gün sonra normal şekilde terleyen ve kötü kokmayan koltuk altlarına sahip olursunuz.

Doğal Deodoranta Geçiş Sürecini Kolaylaştıran İpuçları

Vücudunuzun doğal dengesine kavuşmaya başladığı alışma döneminde aşırı ve kokulu terlersiniz. Bu süreci daha rahat bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını sizin için bir araya getirdik.

  • Geçiş döneminde doğal deodorantın etkisi daha kısa sürer. Bu yüzden 2 saatte bir yeniden uygulayarak ter kokusunu azaltın.
  • Tıkalı gözenekleri daha hızlı açmak için sıcak suyla yıkanın. Eğer imkânınız varsa saunaya veya hamama gidin.
  • Banyodan önce at kılı fırçasıyla veya tosya kesesi ile biriken yapay bileşenleri uzaklaştırın. Daha etkili sonuçlar için koltuk altlarınıza kil maskesi uygulayın.
  • Nemi hapseden sentetik giysiler yerine cildinizin nefes alabileceği pamuk veya bambu kumaştan üretilen giysilere yönelin.
  • Dar kıyafetler kötü kokuyu emer ve kokunun parfüm misali gün boyu sizinle kalmasına sebep olur. Bu yüzden geçiş sürecinde bol ve havadar kıyafetleri tercih edin.
  • 30 gün boyunca kötü kokmamak için beslenmenize de dikkat edin. Özellikle kırmızı et, brokoli gibi çok kükürtlü yiyeceklerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.
  • Su, atılan maddelerin yoğunluğunu düşürerek ter kokusunu azaltır. Bu yüzden sıvı oranı fazla olan karpuz gibi gıdaları yiyin ve daha çok su için.

30 günün sonunda yapaylardan arınmış ve dengelenmiş bir vücuda sahip olmanın keyfini çıkarın. Ayrıca sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak için gösterdiğiniz sabır ve kararlılık için de kendinizi ödüllendirmeyi ihmal etmeyin 🙂

Kaynaklar

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17865-body-odor

https://www.blume.com/blogs/blume-university/what-to-expect-when-switching-to-natural-deodorant

https://shopthesundaystandard.com/blogs/news/3-tips-for-transitioning-to-a-natural-deodorant

https://www.treehugger.com/how-make-switch-natural-deodorant-4856146