Elektrik Tasarrufu Yapabilmen için 7 Tüyo

Yaşam
Image

Dünyadaki enerji kaynaklarının tükenmesi ve çevre kirliliği gibi olumsuz sonuçların tamamı insan kaynaklıdır. Çünkü nüfus arttıkça kaynaklar yetersiz hale gelir ve fazla tüketim, daha çok CO2 anlamına gelir. Kaynak tüketimi denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de elektrik enerjisidir. Örneğin, Türkiye 2021 yılı elektrik tüketimi 2020 yılına göre %8,13 artmıştır. (1) Bu nedenle daha az fosil yakıt kullanımı, daha çok yeşil üretim tesisleri ve bireysel tasarruf oldukça önemlidir. Tasarruf yaparak hem bütçe hem de sürdürülebilirlik açısından fayda elde edebileceğimiz enerjilerden biri elektriktir. Elektrik, modern yaşamın vazgeçilmezlerinden biridir. Ancak sınırlı kaynaklar ve sürdürülebilir olmayan elektrik üretimi nedeniyle çevresel etkisi son derece büyük olan bir enerjidir. Çünkü 21. yüzyıl yaşam tarzımız çok fazla enerji gerektirir. Çok fazla elektrik tüketimi ise yeşil çevrenin kirlenmesinin yanı sıra çok pahalıya mal olur.

Elektrik tüketimimizi sınırlayarak doğrudan ya da dolaylı olarak pek çok fayda sağlayabiliriz. Örneğin hemen bütçe tasarrufu etmeye başlayabiliriz. Daha uzun vadede ise elektrikli aletlerin kullanım ömrü artar, çevre kirliliği azalır, biyoçeşitlilik zarar görmez. Bu sayede gelecek nesillere de daha iyi bir dünya bırakabiliriz. Peki elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz? Gelin evde, iş yerinde ve yaşamın tüm alanlarında elektrik tasarrufu için neler yapabiliriz birlikte göz atalım.

1- Lambaları LED Aydınlatmalarla Değiştirin

Bir LED lamba, akkor lambaya kıyasla yaklaşık %85 ​​elektrik tasarrufu sağlar. Floresan ve enerji tasarruflu lambalar da ekonomiktir. Çünkü yaklaşık %80 elektrik tasarrufu sağlarlar. (2) LED lamba ayrıca çok daha uzun süre dayanır. Akkor lamba yaklaşık 1000 saat yanabilirken (3) LED lamba ortalama 50.000 saat ömre sahiptir. (4)

2- Lambaları ve Cihazları Tamamen Kapatın

Hepimiz bazen lambaları kapatmayı unutabiliriz. Ancak bir odadan diğerine geçerken lambaları kapatmayı alışkanlık haline getirebilirsek fark yaratacak kadar tasarruf yapabiliriz. Ayrıca elektronikleri bekleme moduna almak tasarruflu olsa da tüm elektronikler yine de bir miktar elektrik tüketmeye devam eder. Buna bekleme tüketimi denir. Bu nedenle kullanmadığımız cihazların fişlerini prizden çekerek tasarruf yapabiliriz.

3- Yeni Elektronik Alet Alırken Enerji Tasarruflu Model Olmasına Dikkat Edin

Günümüz teknolojisinde tüm elektronikler daha tasarruflu çalışma prensiplerine sahiptir. Örneğin eski bir buzdolabı yıllık 350 kWh elektrik harcarken yeni modeller 150-200 kWh elektrik tüketimi sağlar. (5) Özellikle eski çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, TV, bilgisayar gibi elektronikleri değiştirirken A+++ enerji tasarrufu sağlayan modelleri tercih edebiliriz.

4- Çamaşırları Düşük Sıcaklıkta Yıkayın

Çamaşırları 30 derecede yıkamak, 40 veya 60 derecede yıkamaktan daha tasarrufludur. Çünkü yeni nesil etkili deterjanlar sayesinde 30 derecede de tüm çamaşırlar temizlenir ve böylece makine suyu ısıtmak için daha az enerji kullanır. Deterjanları organik olanlarla değiştirerek çevresel etkiyi de sınırlandırabiliriz.

5- Kurutma Makinesi Kullanmayın

Çamaşırlara acil ihtiyacımız olmadığında kurutma makinesi kullanmadan da çamaşırları kurutabiliriz. Sıcak havada balkona ya da terasa asabilir, soğuk havada ise peteklere yakın kurutmalıklara yerleştirebiliriz.

6- Çamaşır Makinesini Tambur Dolduğunda Çalıştırın

Çamaşır makinesini sadece tambur dolduğunda çalıştırabilir ve eko program ile yıkayabiliriz. Bu sayede çamaşır makinesi daha az çalışır, elektriğin yanı sıra su ve deterjan tasarrufu sağlayabiliriz.

7- Elektrikli Isıtıcıları Verimli Kullanın

Bir fincan çay yapmak için kettle yerine cezve kullanabiliriz. Ancak kettle kullanmak gerekiyorsa cihazı minimum seviyede doldurarak evde elektrik tasarrufu yapmaya devam edebiliriz.

Elektrik tüketimini sınırlandırmak için tüm bu ipuçları gibi yapılabilecek pek çok şey vardır. Öncelikle yaşam tarzımızı ele alabilir ve alışkanlıklarımıza göz atarak yoğun elektrik kullanımı içeren aktivitelerimizi yaşam kalitemizi düşürmeden sınırlandırabiliriz. Daha fazla tasarruf ipucu ve sürdürülebilir yaşam önerileri için bizi takip edebilir, sürdürülebilir ürünler için surdur.com’u ziyaret edebilirsiniz.