Evde Su Tasarrufu Yapabilmeniz için 7 Tüyo

Ev
Image

Üç tarafımız denizlerle çevrili olsa bile kullanabileceğimiz su miktarı oldukça azdır. Dünya üzerindeki su kaynakları varlığının yalnızca %2.5’i tatlı sudur. Bunun da %87’si yeraltı sularında, buzullarda, toprakta ve atmosferde bulunduğu için erişim imkanı son derece kısıtlıdır. Az miktardaki kullanılabilir suyun da %70’inden fazlası tarım ve sanayide tüketilir. İçme ve kullanım için ayrılan su da nüfusla paralel artan ihtiyaçlar ve küresel ısınma nedeniyle risk altında. Ancak tüm bunlar sizi endişeye düşürmesin. Bireysel olarak yapacağınız bazı değişikliklerle suyun geleceği için katkıda bulunabilirsiniz. Bu yazıda, evde su tasarrufu yapmanıza yardımcı olacak tüyoları sizinle paylaşacağız.

Evde Su Kullanımı Miktarı

Türkiye’deki tatlı suyun %16’sı içme ve evsel kullanım amaçlı kullanılır. Evde kullandığımız suyun çok büyük bir kısmını banyo ve tuvalette tüketiyoruz. Öyle ki suyun %35’ini banyoda ve %30’unu tuvalette harcıyoruz. Kalan miktarın da %20’sini çamaşır ve bulaşık yıkamak, %10’unu beslenmek ve %5’ini evi temizlemek için kullanıyoruz. Doğru su tasarruf yöntemleri ile hem ev bütçesine hem de su kaynaklarının geleceğine katkıda bulunabilirsiniz.

Sürdürülebilir su kullanımı için ilk önce iletim hattında ve musluklarda sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Dakikada bir damla su akıtan bir musluk önemsiz gibi görülse de bu, ayda yaklaşık 1042 litre su israfı anlamına gelir. Sızıntı kaynaklı su israfı önleme işlemini tamamladıktan sonra ev genelinde, mutfakta, banyo ve tuvalette su tasarrufu için hazırladığımız tüyoları uygulamaya başlayabilirsiniz.

Evde Su Tasarrufu için 7 Tüyo

  1. Yoğuşmalı kombi veya klima kullanıyorsanız, atık suyu yerleri paspaslarken ya da sifon suyu olarak kullanabilirsiniz.
  2. Su tasarrufu sağlayan duş başlığı, musluk, bulaşık ve çamaşır makinesi modellerini tercih edebilirsiniz.
  3. Çamaşır ve bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine otomatik makinelerde yıkayarak yıkama başına 140 litreye kadar su israfını önleyebilirsiniz.
  4. Bulaşık ve çamaşır makinenizi tam dolu şekilde çalıştırabilirsiniz.
  5. Çamaşır ve bulaşık yıkarken ön yıkama ve ek durulama yapmayan programları kullanabilirsiniz.
  6. Çevirmeli bataryalar yerine tek kollu modelleri tercih edebilirsiniz. Böylece kapama işlemi boyunca suyun boşa akmasını engelleyerek su kullanımını %25 azaltabilirsiniz.
  7. Muslukları sonuna kadar açmayarak veya lavaboların altındaki vanaları kısarak musluktan akan su miktarını azaltabilirsiniz.

Banyo ve Tuvalette Su Tasarrufu için 7 Tüyo

  1. Banyoda suyun ısınmasını beklerken akan suyu ayrı bir yerde depolayıp çeşitli alanları temizlemek için kullanabilirsiniz.
  2. Elinizi yıkarken, dişinizi fırçalarken ve tıraş olurken suyu sürekli açık bırakmak yerine kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutarak günde 35 litreye kadar su tasarrufu yapabilirsiniz.
  3. Duş alırken veya elinizi yıkarken musluğu sonuna kadar açmayabilirsiniz.
  4. Küvette banyo yapmak yerine duş alarak %25 daha az su harcayabilirsiniz.
  5. Bireysel su tasarrufu için yıkanma sürenizi kısaltabilirsiniz.
  6. İki kademeli ve su tasarruflu sifon modellerini tercih ederek su kullanımını %60’a kadar azaltabilirsiniz.
  7. Sifon suyu olarak gri suyu (tuvaletlerden gelen atık su hariç bütün evsel atık sular) tercih ederek %50’ye varan oranlarda tasarruf yapabilirsiniz.

Mutfakta Su Tasarrufu Yapabilmeniz için 7 Tüyo

  1. Sebze ve meyveleri akan suda yıkamak yerine bir kapta yıkamayı tercih edebilirsiniz.
  2. Günlük bulaşık miktarınız azsa yalnızca tek sepet bölmesinde yıkama yapabilen bulaşık makinelerini tercih edebilirsiniz.
  3. Makinede yıkama imkanınız yoksa, bulaşıkları elde yıkarken sürekli akan musluk yerine su dolu bir kaptan yararlanabilirsiniz.
  4. Bulaşıklarınızı kalıntılardan arındırmak için musluk suyuyla yıkama yapmayarak bir fırçadan veya gri sudan yardım alabilirsiniz.
  5. Bulaşık durulama suyunun dışında meyveleri yıkadığınız suyu da ayırarak bunu tuvalette veya bulaşıkların kirini akıtmak için kullanabilirsiniz.
  6. Bayat çay deminden ve pirinci yıkadığınız sudan bulaşık kalıntılarını temizlemek için yararlanabilirsiniz.
  7. Kurumuş, kirli veya yağlı bulaşıkların daha kolay temizlenmesi için haşlama işleminden kalan sıcak sudan faydalanabilirsiniz.

Siz de evde yapacağınız birkaç basit değişiklikle su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlayan ve geleceğimizi koruyan süper kahramanların arasına katılabilirsiniz.