Florür ile İlgili Gerçekler

Kişisel Bakım
Image

Sosyal medyada florürlü diş macunlarından kesinlikle uzak durmanızı çünkü florürün çok zararlı olduğunu anlatan birçok bilgi var. Amerikan Pediatri Akademisi ilk dişleri çıktığında çocukların florürlü diş macununa geçmesini önerirken, sosyal medyadaki bilgiler ne kadar doğru olabilir? Bu yazımızda florürün ne olduğunu, nerelerde bulunduğunu ve sağlık açısından önemini inceleyeceğiz.

Florür Nedir ve Nerelerde Bulunur?

Florür, flor elementinin iyonize edilmiş halidir. Aslında hayatınızın hemen hemen her alanında karşınıza çıkar. Havada, toprakta, bitkilerde, kayalarda, tatlı ve tuzlu suda doğal olarak bulunur.

Ağız sağlığı ürünlerinin dışında doktorlar tarafından verilen florür takviyeleri de vardır. Bunlar özellikle florsuz su kaynaklarının olduğu bölgelerde yaşayan 6 aydan büyük çocuklar için önerilir. Çünkü florür yalnızca dişlerinizin değil vücudunuzdaki diğer kemiklerin de güçlü olması için gereklidir. Vücudunuzdaki florürün yaklaşık %99'u kemiklerde ve dişlerde depolanır.

Florürlü Su İçilir mi?

Suyun florlanması 1940'larda ABD’de başladı ve şu anda ülke nüfusunun %70'inden fazlası florlu su kullanıyor. Öte yandan uygulamanın faydalarından endişe eden birçok ülke sulara florür eklemeyi bıraktı. Fakat halk sağlığını korumanın en ekonomik yolu olduğunu düşünen çeşitli sağlık kuruluşları suyun florlanmasını öneriyor. Bununla birlikte 2015 yılında yapılan bir inceleme florlu su kullanımını destekleyen çalışmaların genellikle 1970'lerde yapıldığını ve güncel araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Sonuç olarak birçok kişi florlu suyun etkinliği konusunda şüpheci. Bu yüzden halk sağlığını korumak adına florürün toplumsal değil, bireysel düzeyde ele alınması gerektiği düşünülüyor. Çünkü yutmak yerine doğrudan dişlere florür uygulandığında daha etkili olduğu görüldü.

Diş Sağlığı Açısından Florürün Önemi

Diş çürüğüne ağzınızda yaşayan bakteriler neden olur. Bu bakteriler karbonhidratları parçalar ve dişin mineral açısından zengin dış tabakasına yani diş minesine zarar veren organik asitleri üretir. Asitler diş minesinin mineral kaybetmesine yol açabilir. Bunu kapatmak için vücudunuz minerallerin yenilenmesi sürecini başlatır. Ancak bu gerekli hızda veya yeterli miktarda yapılamadığında diş minesinde boşluklar oluşur. Bu boşluklar soğuk ve sıcak gıdalara karşı hassasiyetin gelişmesine neden olur. Bu yüzden çoğu ağız bakım ürününe florür eklenir.

Florürlü Diş Macunları Zararlı mı?

Amerikan Diş Hekimleri Birliği hem çocuklar hem de yetişkinler için florürlü diş macunlarını öneriyor. Diş macunlarına eklenen florür oranı suya eklenenden daha yüksek olduğu için florürlü diş macunlarının güvenliği konusunda tartışmalar sürüyor. Fakat unutmamanız gerekir ki diş macunları yutmak için tasarlanmaz. Tavsiye edilen miktarda kullandığınız sürece biraz boğazınızdan aşağı inmesi genellikle sorun oluşturmaz ama siz yine de yutmamaya özen gösterin 😊.

Florürün güvenliği konusunda endişeleriniz varsa online mağazamızda da bulabileceğiniz florürsüz ağız bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bu durumda daha sık doktor kontrolüne gitmeye, ağız bakımı ve diş fırçalama programınızı taviz vermeden uygulamaya dikkat edin.

Florürün Neden Olabileceği Sağlık Sorunları

Florürün neden olduğu sağlık sorunları aşırı maruziyetten kaynaklanır. Bu; daha çok Hindistan, bazı Asya ve Afrika ülkeleri gibi toprağın yüksek düzeyde florür içerdiği alanlarda ve florlu kuyu su kullanıldığında ortaya çıkma eğilimindedir. Aşırı florür alımı sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunları arasında florozis, osteosarkom (kemik kanseri) riskinde artış, bebeklerde ve çocuklarda zayıf beyin gelişimi yer alır.

Çok sayıda çalışma yapılmasına rağmen florlu içme suyu ile osteosarkom riski arasında net bir bağlantı bulunamamıştır. Bebeklerde ve çocuklarda görülen aşırı florür maruziyeti ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Ancak elde edilen sonuçları etkileyen; sosyo ekonomik durum, ikamet, emzirme, düşük sağlık durumu gibi faktörler dikkate alınmamıştır. Bu nedenle mevcut araştırmalara dayanarak florürün nörotoksik bir madde olarak değerlendirilmesi doğru bulunmuyor.

Sonuç olarak aşırı florür maruziyetinin neden olabileceği sağlık sorunlarıyla ilgili daha detaylı ve geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Kaynaklar

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Fluoride-HealthProfessional/

https://www.cdc.gov/fluoridation/basics/index.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24719570/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31856837/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26092033/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30829399/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32207100/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32392084/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30109528/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31037778/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7261729/