Geri Dönüştüğü Düşünülen Ama Dönüşmeyen Atıklar Nelerdir?

Geri Dönüşüm
Image

Bir ambalajın üzerinde “geri dönüşüm” simgesinin olması bunun geri dönüşüm sistemine katılabileceği anlamına gelmez. Plastik, cam, metal ve kağıt içeren her şey geri dönüşemez veya oldukça az sayıda tesis tarafından kabul edilir. Geri dönüşmeyen atıklar hakkında bilgi sahibi olmak, sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi açısından önemlidir.

Geri Dönüşmeyen Kişisel Bakım Ürünleri Hangileridir?

Kişisel bakım, sağlıklı yaşam açısından oldukça önemlidir ancak pek çok hijyen ürünü tek kullanımlıktır ve çeşitli nedenlerle geri dönüştürülemez. Bu durum, doğayı korumak için kişisel bakım ürünlerinden uzak kalmanızı gerektirmez. Hijyenden taviz vermeden sürdürülebilir bir yaşama pekala sahip olabilirsiniz.

Kağıt Havlu ve Peçete

Kağıt havlu ve peçeteler kullanılmış ve dolayısıyla kirli oldukları için geri dönüştürülemez. Kağıt havlu yerine yıkanabilir havlu tercih edebilirsiniz.

Islak Mendil

Islak mendiller geri dönüştürülemeyen atıklar arasındadır. İçeriğinde yaygın olarak plastik bazlı kumaşlar ve çeşitli kimyasallar bulunur. Karma içeriğinden dolayı ıslak mendiller geri dönüştürülemez. Ancak çantanızda taşıyacağınız kumaş mendil ve kolonya ile kendi ıslak mendilinizi yapabilirsiniz.

Ped ve Bebek Bezi

Tek kullanımlık bebek bezlerinin yanı sıra kadın pedleri de geri dönüştürülemez. Bunun nedenleri biyolojik atık barındırması ve farklı malzemelerin kombinasyonu olmasıdır. Rutin olarak tek kullanımlık bebek bezi ve ped almak yerine yıkanabilir bebek beziped veya regl kabı satın alabilirsiniz. Böylece hem bütçenize hem de doğaya katkıda bulunabilirsiniz.

Diş Fırçası ve Diş Macunu Tüpü

Standart diş fırçalarının üretiminde, ayrışması neredeyse imkansız olan farklı plastik çeşitleri birlikte kullanılır. Plastik yerine hem kendiniz hem de çocuklarınız için bambu diş fırçası tercih edebilirsiniz. Standart diş macunu tüpleri katmanlı yapıda olduğu için geri dönüştürülmez. Alternatif olarak geri dönüşebilir diş macunu tüplerini veya diş macunu tabletlerini kullanabilirsiniz.

Geri Dönüşmeyen Mutfak Gereçleri Nedir?

Sunduğu kolaylıklardan dolayı pek çok mutfakta tek kullanımlık ürünlere yer verilir. Ancak bunlar hem sürdürülebilirlik hem de ev bütçesi açısından olumsuz sonuçlar doğurur.

Streç Film ve Buzdolabı Poşeti

Streç film ve buzdolabı poşeti ayrışma makinelerinde sıkıştığı için geri dönüştürülmez. Plastik poşet yerine balmumu kumaşlar ile ya da silikon kilitli poşetler ile yiyeceklerinizi muhafaza edebilirsiniz. Kapların ağzını kapatmak için esneyebilen streç kapak veya vantuz kapaklardan faydalanabilirsiniz.

Pişirme Kağıdı

Pişirme kağıdı üzerindekilerin yapışmaması için silikonla kaplanan bir kağıt türüdür. Farklı materyallerin kombinasyonu olduğu ve gıda atıklarıyla kirlendiği için pişirme kağıdı geri dönüştürülemez. İhtiyaç duyduğunuz anda bittiğini fark ettiğiniz pişirme kağıdı yerine çok amaçlı pişirme matı ile hamur işlerini hazırlayabilirsiniz.

Geri Dönüşmeyen Tek Kullanımlık Gıda Ambalajları Hangileridir?

Pek çok kafe ve restoranlarda yoğun olarak kullan-at servis gereçleri kullanılır. Bunların içeriğinde plastik ve karton bulunması geri dönüşebileceği algısını yaratır.

Al Götür Kahve Bardakları

Al götür kahve bardaklarının dış kısmı kartondur. İç kısmı ise sıvı geçirmez ve ısıya dayanıklı olmalarını sağlayan polietilen ile kaplıdır. Karton kahve bardaklarının katmanlı yapısını ayırmak için özel araçlar gereklidir ve genellikle geri dönüştürülmez. Bunun yerine kafelere giderken mug termosunuzu yanınızda götürebilir ve kahve keyfinizi sürdürülebilir kılabilirsiniz.

Tek kullanımlık Mutfak Gereçleri

Tek kullanımlık tabak, çatal-kaşık gibi mutfak ürünleri ısıya dayanıklı bir plastik olan polistiren içerir. Bu malzemenin geri dönüştürülmesi hem zor hem de çok masraflı olduğundan çoğu tesis kabul etmez. Ancak plastik yerine doğal malzemelerden üretilen çatal ve kaşık kullanabilirsiniz.

Pipetler ve Yoğurt Kapları

Plastik pipetler, yoğurt ve peynir kaplarının üretiminde esnek bir plastik olan polipropilen kullanılır. Polipropilenin nadir olarak geri dönüştürülür. Özel kokteyller pipetsiz olmaz diyorsanız plastik pipet yerine çelik, cam veya bambu pipet tercih edebilirsiniz. Üstelik pipet temizleme fırçası ile kolayca yıkayabilir ve tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

Daha sürdürülebilir bir gelecek için ilk adımı bugün atabilirsiniz. Doğa dostu yaşam tarzına dair aradığınız pek çok ürünü Sürdür Store'da bulabilirsiniz.