Geri Dönüştürülmüş Tuvalet Kağıdını Kullanmak Zararlı mı?

Yaşam
Image

Son yıllarda market raflarında görmeye başladığımız sürdürülebilir ürünler arasında geri dönüştürülmüş tuvalet kağıtları da yer alıyor. Hem fiyat hem de çevre açısından iyi bir alternatif olduğu için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor(du). Ancak bazı dedikodular bu iyimser bakışı tam tersine çevirdi. Bugün çeşitli web sitelerinde geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdından uzak durmamız gerektiği yönünde mesajlar veriliyor. Peki gerçekten kaçınmalı mıyız? Bu yazımızda geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdı hakkında yapılan dedikoduları ele alacağız.

Geri Dönüştürülmüş Tuvalet Kağıdının Kötü Şöhreti

Geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdının bu kadar kötü görülmesinin ana nedeni BPA’dır. Bildiğiniz gibi BPA yani Bisfenol-A insan sağlığı ve çevre için tehlikelidir. İnsan vücudunda östrojen hormonunu taklit edebilen BPA, endokrin sistemindeki dengenin bozulmasına neden olur. Bu dengesizlik üreme, bağışıklık, kardiyovasküler ve sinir sistemlerini de etkiler.

BPA; genellikle sert plastik, darbeye dirençli ekipmanlar, çeşitli medikal gereçler ve konserve ambalajlarının iç kaplanmasında kullanılan reçinelerde bulunur. Tuvalet kağıdıyla olan ilişkisiyse termal kâğıtlardan ve baskıda kullanılan mürekkeplerden kaynaklanır. Bunların içerisindeki BPA, geri dönüşüm işlemiyle tuvalet kağıdına geçebilir. Ancak bu oran gün içinde maruz kaldığınız miktara kıyasla oldukça önemsizdir.

BPA Kaynakları

Günlük yaşamda farklı şekillerde BPA ve onun yakın akrabası olan BPS’ye maruz kalıyoruz. BPA; polikarbonat plastikten üretilen sofra takımları, saklama kapları, su şişeleri ve biberonların yanı sıra konserve kutularından da gıdalara geçebilir.

Deri tarafından emilim ve solunum gibi farklı yollarla da sürekli olarak BPA’yı vücudumuza alıyoruz. Termal kağıda basılan market fişleri, ATM belgeleri, faturalar, uçuş kartları ve bagaj etiketleri yaygın olarak BPA içerir. Bunlara ek olarak el ilanları, dergiler ve gazeteler gibi çeşitli basılı kağıtların mürekkeplerinde de bulunur.

Geri Dönüştürülmüş Tuvalet Kağıdı BPA İçerir mi?

Geri dönüşüm işlemi sırasında kağıt yığınına karışan BPA’lı ürünler geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdında Bisfenol-A tespit edilmesine neden olur. Bir araştırmaya göre dokunma yoluyla günlük BPA alım miktarı genel nüfusta 17,5 ng/gün ve mesleki maruziyette 1300 ng/gün’dür. Bu değerleri beslenme yoluyla maruz kalmayla karşılaştıran araştırmacılar deri ile bulaşmayı “önemsiz” gördü. Çalışmada; termal kağıtlar, gazete, geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdı ve kağıt havlu gibi kağıt ürünlerinin içerisindeki BPA miktarları da kıyaslandı. Sonuç olarak termal kağıtların tek başına, maruziyetlerin %98’den fazlasına sebep olduğu tespit edildi.

Analizlere göre termal makbuz kağıtları gram başına 1 miligram ile en yüksek BPA konsantrasyonlarını içeriyor. Bunun yanı sıra geri dönüştürülmüş kağıtlardan yapılan peçeteler ve tuvalet kağıdı gibi kağıt ürünleri gram başına 1 mikrogram BPA yoğunluğuna sahip. 1 miligramın 1000 mikrograma eşit olduğunu düşünürsek gün içinde defalarca dokunduğumuz termal kağıdın 1 gramı, aynı miktardaki geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdından 1000 kat daha fazla BPA bulunduruyor.

Geri Dönüştürülmüş Tuvalet Kağıdını Tercih Etmenin Avantajları

Bildiğiniz gibi sıfırdan tuvalet kağıdı yapmak için kullanılan ana malzeme ağaçtır. Her gün tuvalet kağıdı üretimi için yaklaşık 27.000 adet ağaç kesiliyor. Diğer bir ifadeyle günde 27 bin ağacı tuvalete atıyoruz. Yalnızca ağaçların değil, onların yetiştirilmesi için harcanan tatlı su gibi doğal kaynakların da üstüne sifonu çekiyoruz. Oysa su kıtlığı ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla zorlu bir mücadele içindeyiz. Gittikçe ciddileşen iklim krizini en az hasarla atlatmak için ağaçların ve ormanların korunmasına ihtiyacımız var. Bu yüzden geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdını tercih ederek, hep birlikte ormansızlaşmanın ve atık miktarının azalmasına katkıda bulunabiliriz.