Geri Dönüşüm için Doğru Atık Ayrıştırması Nasıl Yapılır?

Geri Dönüşüm
Image

Geri dönüşüm, yaşanabilir bir gelecek için oldukça önemlidir. Ancak sistemin doğru şekilde işlemesi için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bunlar önemsiz gibi görülse de dönüşüm sürecine olan etkileri oldukça büyüktür. İyi niyetle yapılan pek çok geri dönüşüm hareketi gerçekte oldukça kötü sonuçlara sebep olabilir. Bunlardan kaçınmak için geri dönüşmeyen atıklar hakkında bilgi edinmeniz ve doğru şekilde atık ayrıştırması yapmanız gerekir.

Atıkları Ayrıştırmak Neden Önemlidir?

Atıkları geri dönüşüme göndermeden önce kaynağında ve uygun şekilde ayrıştırma yapmanız gerekir. Geri dönüşüm için ayrıştırma çok önemlidir çünkü sistemin dışında kalması gereken öğeleri dönüştürmeye çalıştığınızda istemeden de olsa çeşitli sorunlara sebep olabilirsiniz. Hatalı atık ayrıştırması sonucu depolama, ayırma ve eleme işlemleri için ilave emek, para ve zaman harcanır. Bu da işleyişi yavaşlatır ve çalışma verimini düşürür.

Atıkların Doğru Şekilde Ayrışması Nasıl Yapılır?

Geri dönüşebilen atıkları sahip oldukları ana materyal türüne göre gruplandırmalısınız. Yeniden değerlendirilebilen atıkların plastik, kağıt, cam, metal ve kompozit olmak üzere 4 gruba ayrılması tavsiye edilir. Ancak atık ayrıştırırken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar da vardır. Bir ürününün içeriğinde plastik, cam, metal ve kağıt olması onun kesinlikle geri dönüşebileceği anlamına gelmez. Oyuncaklar, plastik çatal-bıçaklar, kapaklar gib küçük parçalara sahip olan atıklar, geri dönüşüm ayrıştırma makinalarının eleklerine takılır veya makinada sıkışarak süreci olumsuz etkiler. Bu yüzden geri dönüşüm tesisi küçük parçalı atıkları kabul etmiyorsa onları belediye çöpüne atmanız sistemin işleyişi açısından daha olumlu olacaktır.

Geri Dönüşebilen Atıklar Temizlenmeli mi?

Biraz garip gelse de geri dönüşebilen atıkların temiz olması gerekir. Kirli atıkları geri dönüşüme yollamak, en çok yapılan atık ayrıştırma hataları arasında yer alır. Gıda ve vücut kiri bulaşmış bir materyal geri dönüştürülemez. Bir materyalin yeniden kullanılabilmesi için üzerinde farklı bir madde olmamalıdır. Kullanılmamış pizza kutuları dönüşebilirken, gıda atıkları ve yağ ile kaplanan pizza kutuları geri dönüştürülemez. Bu durum metal konserve, pet ve cam şişeler içinde gereklidir. Kirli atıkları geri dönüşüm kutularına attığınızda kutudaki diğer materyaller de kirlenebilir. Sonuç olarak pek çok materyali de geri dönüşemez hale getirebilirsiniz.

Geri dönüştürülebilen atıkların temizliği kadar kuru olması da önemlidir. Nemli kalan bir atık diğerlerini de etkileyerek malzeme kalitesini düşürebilir, kötü koku ve küf oluşumuna sebep olabilir. Nemden etkilenen atıklar geri dönüşemez hale gelir ve çöp sahasına gönderilir. Bu da pek çok açıdan olumsuz sonuçlar doğurur.

Bunu önlemek için atıklarımızın temiz ve kuru olduğundan emin olduktan sonra geri dönüşüm kutusuna atmaya dikkat edebiliriz.

Gözden Kaçırılan Atık Ayrıştırma Kuralları Nelerdir?

Doğru geri dönüşüm için asla yapmamamız gereken şeyler de vardır. Bunların başında “dilek döngüsü” gelir. Geri dönüşebileceğinden şüphe duyulan atıkların, sürece katılacağını umarak geri dönüşüm kumbaralarına atılmasına “dilek döngüsü” denir. İyi bir hareket gibi görünse de “dilek döngüsü” son derece olumsuz etkilere sahiptir. Bu döngüye dahil olduğunuzda dönüştürülebilir nitelikteki pek çok malzemenin sürecin dışında kalmasına sebep olabilirsiniz. Geri dönüşüm kumbarasına çok fazla işlenemeyen çöp karıştığı zaman, kumbarada biriken tüm atıklar şehir çöplüğüne gidebilir.

Geri dönüştürülebilir atıkları ayrıştırma sürecinde dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da plastik poşet kullanımıdır. Ayrıştırdığınız atıkları plastik torbalara koymayın. Plastik poşetler, balonlu naylon ve streç film gibi plastik sargılar geri dönüşüm makinelerine sıkışarak arızalara sebep olur. Bunun neticesinde hem ekonomik hem de zaman açısından kayıp yaşanır.