Mutfakta Sürdürülebilir Yaşam

Mutfak
Image

Besin hazırlama, depolama, ve temizlik süreçleriyle mutfaklar genellikle en çok atığın çıktığı yaşam alanları arasında yer alır. Ancak ne mutlu ki, sadece birkaç küçük değişiklik yaparak daha sürdürülebilir bir mutfağa sahip olmak mümkün. Mutfakta kullandığımız plastik ve tek kullanımlık ürünleri sürdürülebilir alternatifleriyle değiştirerek mutfakta sürdürülebilir yaşam için ilk adımı atabiliriz. Gelin, mutfakta sürdürülebilir yaşam için kolayca uygulayabileceğimiz önerilere birlikte göz atalım.

Mutfakta Sürdürülebilir Yaşam için İlk Adım Sürdürülebilir bir mutfak için atacağınız ilk adım, tek kullanımlık ürünleri kullanmayı bırakmak olabilir. Kullan-at olarak tasarlanan tek kullanımlık ürünler, mutfak temizliği açısından pratiklik sağlasa da doğada çözünmesi uzun yıllar aldığından gezegenimizi kirletir. Doğada çözünmesi yüzyıllar alan, çözündükten sonra da suyu ve toprağı kirletmeye devam eden tek kullanımlık ürünlerin çok daha ekonomik ve ekolojik alternatifleri bulunmakta.

Siz de gıda saklamak için kullandığınız streç film ve buzdolabı poşeti gibi tek kullanımlık ürünlerin yerine balmumlu kumaş ve bez keseleri ya da tekrar tekrar kullanılabilen saklama kaplarını tercih edebiliriz. Sebze, meyve, tahıl ve bakliyat gibi çeşitli gıdalar satın alırken kullanabileceğiniz bez keseleri gıdalarınızı saklamak için de kullanabiliriz. Pamuklu kumaşlardan üretilen bez keseler, hava alan yapısı sayesinde gıdalarımızın nemden dolayı bozulmasını önler ve çok daha uzun süre ilk günkü kadar taze kalmasını sağlar. Ayrıca doğa dostu ürünlerin başında gelen cam kavanozlarla da gıdalarımızı güvenle saklayabiliriz. Kapağı olmadığı için ağzı açık kalan tabak, kase, tencere ve kavanoz gibi mutfak eşyalarının ağzını kapatmak için gıda bonesi kullanabiliriz ya da hepimizin bildiği eski usül tabak kapama yöntemini uygulyabiliriz. Gıda saklama konusunda sürdürülebilir çözümleri uygulamak bu kadar kolay!

Özellikle fırında pişirme sırasında ihtiyaç duyduğunuz pişirme kağıdı, alüminyum folyo ve fırın torbası gibi ürünlerin yerine çok kullanımlık silikon fırın matlarını tercih edebiliriz. Yağlamaya gerek duymadan kullanabileceğiniz silikon fırın matları sayesinde yiyeceklerimizi sağlıklı bir şekilde pişirebiliriz. Tek kullanımlık kek kapsüllerinin yerine de silikon kek kalıplarını kullanabiliriz. Yapışmayan silikon kek kalıpları sayesinde keklerinizi pişirme kapsülüne ihtiyaç duymadan pişirebilir ve kolayca kalıptan çıkarabiliriz.

Sürdürülebilir Mutfak Temizliği Mümkün mü?

Gıda saklama ve pişirmenin yanı sıra mutfak temizliği için de sürdürülebilir alternatifler bulmak mümkün. Plastik fırçalar, sentetik süngerler ve kimyasal deterjanlara alternatif olarak üretilen pek çok sürdürülebilir seçenek var. Plastik bulaşık fırçaları yerine tampiko otundan üretilen ahşap saplı bulaşık fırçalarını tercih edebiliriz. Sentetik süngerler yerine de pamuk bulaşık süngeri, kabak lifi ve yün bulaşık bezi gibi alternatifleri kullanabiliriz. Kimyasal detarjanların yerini ise doğal bulaşık deterjanı, arap sabunu, karbonat ve sirke gibi insan sağlığına da doğaya da zarar vermeyen temizleyicilerle doldurabiliriz. Doğal temizleyiciler ve sürdürülebilir temizlik malzemeleriyle hem bulaşık yıkayabilir hem ocak, fırın ve mutfak tezgahı gibi yüzeyleri temizleyebiliriz. Sürdürülebilir mutfak temizliği sayesinde sağlığımızı ve doğayı koruyabiliriz.


Sürdürülebilir yaşam içerisindeki atıksız mutfak hedefini gerçekleştirmek ve yeni bir alışveriş deneyimi elde edebilmek için surdur.com mutfak kategorisini inceleyebilir, dünyamız için harekete geçebilirsiniz.