Online Alışveriş mi Yoksa Mağazadan Alışveriş mi?

Yaşam
Image

Sağladığı kolaylıklardan dolayı çoğu kişi internetten alışveriş yapmayı tercih ediyor. Bu yeni nesil alışveriş şekli pandemi döneminde yükselişe geçti. O kadar ki online alışverişten özellikle kaçınan kişiler bile tercihlerini değiştirdi. Tüketicilerin %67’si sanal mağazalara yöneldi. Yükselen e-ticaret trendi, online alışverişin çevresel etkilerinin sorgulanmasına neden oldu. Konuyla ilgili olarak bu yazımızda online ve geleneksel alışverişi sürdürülebilirlik açısından ele alacağız.

Online Alışverişin Avantajları

İnternetten alışveriş yapmanın önde gelen avantajları arasında: fiziksel mağazalara kıyasla ürünlerin uygun fiyatlı olması ve satın alma sürecinin kısa sürmesi gelir. Satın almayı düşündüğünüz ürünü internette aradığınızda en uygun fiyatla satan mağazayı bulmanız sadece birkaç dakika sürer. Aynı işlemi geleneksel alışverişle gerçekleştirmek içinse daha çok emek ve vakit harcarsınız.

Geleneksel alışverişte bütçenize en uygun ürünü bulmak için farklı konumlardaki mağazaları gezmeniz gerekir. Bu amaçla bir taşıt kullandığınızda yalnızca bütçenizden değil geleceğinizden de harcama yaparsınız. Çünkü trafikteki pek çok araç petrol kaynaklı yakıtla çalışır.

Sera gazı emisyonlarının %29'i ulaşım kaynaklıdır. Bunun da %58’i hafif ticari ve binek araçlara aittir. Size en yakın AVM’nin 5 km uzaklıkta olduğu bir senaryoda gidiş ve geliş için yaklaşık 2.075 kg karbondioksiti atmosfere gönderirsiniz. Elbette çevrimiçi alışverişin de bir karbondioksit ve atık faturası var.

Online Alışveriş Doğa Dostu Mu?

Ürünün sağlam şekilde teslim edilmesi için pek çok satıcı -gereğinden fazla- koruyucu malzeme kullanır. Yaygın şekilde tercih edilen ambalaj malzemeleri arasında geri dönüşemeyen baloncuklu ve havalı ambalaj malzemeleri yer alır. Bunlara sarılan gönderiler kargo poşeti ve/veya koliye koyulup, plastik bantla iyice kapatıldıktan sonra dağıtım firmasına teslim edilir. Bir sipariş için ortalama 2.71 çeşit ambalaj malzemesi kullanıldığını göz önüne alırsak, geri dönüşmeyen atık miktarında artış yaşanması gayet normaldir.

Ambalaj malzemelerinin olumsuz etkilerini daha da arttıran bir başka unsursa her bir ürünün farklı mağazalardan satın alınmasıdır. Tek pakette teslim edilebilecek ürünler ayrı ayrı gönderilir. Sonuç olarak daha fazla plastik üretimi ve taşıma kaynaklı sera gazı salınımını olur. Dahası geri dönüşemeyen ambalaj atıklarının miktarı da artar. Online siparişleri paketlemek için yalnızca Hong Kong’da 780 milyon adet plastik ambalaj kullanıldı. Bunu tüm dünya için düşününce ortaya çıkan rakam oldukça büyük.

Hızlı Teslimatla Gelen Sera Gazı

E-ticaret sektöründe artan rekabet, firmaları farklı çözümlere yönlendirdi. Bunlardan birisi de ertesi gün teslimat seçeneğidir. Ertesi gün teslimat, hız açısından cazip olsa da sürdürülebilirlik açısından aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü hızlı teslimat için kargo araçları tam olarak dolmadan ve bazen de tek bir ürün için yola çıkar. Dolayısıyla daha fazla sera gazı atmosfere karışır. Bir şehrin karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %30'u alıcılara yapılan teslimatlardan kaynaklanır. Diğer bir etkisi ise, yoldaki ekstra trafik nedeniyle işe gidip gelme sürelerinin %21 artmasıdır.

Sürdürülebilir Online Alışveriş için İpuçları

Çevrimiçi alışverişin olumsuz etkileri olsa da mağazadan alışverişe kıyasla daha doğa dostudur. Gelecekte firmaların ambalaj ve taşıt seçimlerinde yapacakları değişikliklerle online alışverişin daha da sürdürülebilir olacağı öngörülüyor. Ancak o günü beklemek yerine çevrimiçi alışveriş tercihlerinizi bugün değiştirebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olacak bazı fikirleri bir araya getirdik. Sürdürülebilir online alışveriş için ipuçları:

  • İhtiyaçlarınızı listeleyerek kombine şekilde alın veya arkadaşlarınızla birlikte toplu alışveriş yapın.
  • Farklı mağazalar yerine tek mağazadan satın almaya özen gösterin.
  • Ertesi gün teslimatı değil 3-5 gün süren “sabırlı” teslimatı seçin.
  • Plastiksiz kargo prensibi ile hareket eden markaları tercih edin.
  • Online alışveriş ile gelen paketleme ürünlerini yeniden kullanın veya ileri dönüşüm projeleri yapın.

Biz de Sürdür Store olarak alışveriş keyfinizin sürdürülebilir olması için yola çıktık. Bu amaçla farklı firmaların ürünlerini tek depoda topladık ve tek elden gönderim ile kargolama sürecinin karbon ayak izini küçülttük. Bu sayede her bir ürün için ayrı kargo ücreti ödemenize ve tüm gün evde kargo beklemenize de gerek kalmadı. Online alışverişi hem konforlu hem de çevre dostu hale getirmeye çalışıyor ve yeşil gezegeni korumayı sürdürüyoruz.