Plastiksiz Kargo Hayal mi Mümkün mü?

Sürdür 101
Image

Online alışverişlerin artmasıyla birlikte kargo paketlerinde kullanılan malzemelerin zararları da öne çıktı. Sürdürülebilirliği önemseyen firmalar plastiksiz kargo gönderimi yapıyor ancak bazıları ürünün taşıma esnasında hasar görebileceğini düşündüğü için plastiksiz kargo seçeneğine güvenmiyor. Bu yazımızda plastiksiz kargonun gezegenimiz için aslında ne kadar önemli olduğundan, plastik kullanmadan cam gibi kırılgan ürünleri nasıl hasarsız teslim ettiğimizden ve edebileceğinizden bahsedeceğiz.

Kargonuzu Nasıl Alırsınız?

Kargo firmaları hakkındaki dedikodular göndericileri gereğinden fazla ambalaj malzemesi kullanmaya yöneltti. Öyle ki porselen veya cam bir ürünün sağlam şekilde müşteriye ulaşması için 6 adet farklı ambalaj malzemesi kullananlar var:

  • Ürünü balonlu ambalajla 2-3 kat sarar ve çift oluklu karton koliye koyar.
  • Kolinin kenarlarına strafor panelleri yerleştirip kalan boşlukları da havalı plastik yastıklar veya strafor boncuk granüllerle doldurur.
  • Ardından koliyi 5-6 tur plastik bantla bantlar daha da sağlam olması için dışını da en az 2 kat balonlu ambalajla sarar.
  • Son olarak kolinin ıslanma ihtimaline karşı plastik poşete koyar.
  • Bir kez daha iyice bantladıktan sonra kargoya teslim eder.

Bu örnek size abartılı geldiyse bir de gerçek rakamlara bakalım.

Bir çalışmaya göre kargolarda kullanılan ambalaj malzemesi miktarı 12,67 birime kadar ulaşabiliyor. Elde edilen verilerin ortalamasıysa 2,18 birim paketleme malzemesi şeklinde. “Ne olacak ki!? Paketi açınca ambalaj malzemelerini geri dönüşüme yollarım!” diyebilirsiniz fakat bunların -örnektekilerin- yaklaşık %83’ü geri dönüşmez.

Hangi Ambalaj Malzemeleri Geri Dönüşür?

Paketlemede kullanılan malzemelerden yalnızca karton koli ve kağıt sargı gibi kağıt bazlı olanlar yaygın şekilde geri dönüşür ama onun da belli şartları var:

  • Üzerlerinde bant ve etiket gibi tamamen kağıt olmayan herhangi bir şey bulunmamalı.
  • Bazı kağıt sargılar gibi plastikle lamine edilmiş olmamalı.
  • Kırpıntı kağıt grubunda (istisnaları var) yer almamalı.

Diğerlerine yani poşet, koli bandı, strafor ve havalı ambalaj gibi plastik paketleme malzemelerine gelirsek bunlar geri dönüştürülmez veya dünya genelinde sayılı geri dönüşüm işletmesi bunları kabul eder. Peki neden?

1 yılda ABD’de üretilen 386.242,56 km balonlu ambalajla Dünya’nın çevresini yaklaşık 10 kez sarabilirsiniz. Ancak bu, eşyalarınızı koruduğu gibi gezegeni korumaz ve maalesef balonlu ambalajlar çoğunlukla geri dönüşmez. Ayrıştırma makinelerine dolanarak hasara sebep olabileceği için sadece az sayıdaki belli işletmeler tarafından kabul edilir. Bu durum paketlemede kullanılan plastik poşetler, renkli kargo poşetleri ve streç filmler için de geçerlidir.

Straforun (EPS) geri dönüşümü nadirdir. Her yıl dünya genelinde 15 milyon metrik ton strafor üretilir ancak bunun %1'inden de azı geri dönüştürülür. Çünkü hafif, hacimli, gözenekli yapıda olduğundan ve ayrı ekipman gerektirdiğinden tercih edilmez. Bir diğer sebebi de kargodan daha çok gıda ambalajında kullanılmasıdır. Gıdayla kirlenen straforların diğerlerinden ayrılması veya temizlenmesi gerekir.

Renkli veya şeffaf plastik koli bandı geri dönüşmez. Tüm plastik bantlar aynı içeriğe sahip değildir. Boyutundan ötürü diğer malzemelerden ayrıştırılması ve türlerine göre gruplandırması güçtür. Bu sorun aşılabilse bile geri dönüşebilmesi için üzerindeki yapışkanın ve banda yapışan diğer malzemelerin de ayrılması gerekir.

Tamamen Plastiksiz Kargo Mümkün mü?

Plastiksiz kargo artık hayal değil! İlham olması açısından cam ürünleri bile kırılmadan, plastiksiz şekilde nasıl kargoladığımızı anlatalım:

  • Siparişlerinizi balonlu ambalaj yerine kağıt bazlı petek sargıya sarıyoruz.
  • Petek sargıyı sabitlemek için plastik bandı değil hasır ipi tercih ediyoruz.
  • Kilitli karton koliye veya kompostlanabilir kargo poşetine siparişlerinizi yerleştiriyoruz.
  • Dolgu malzemesi olarak konfeti veya kağıt yapımında da kullanabileceğiniz kırpık kağıt koyuyoruz.
  • Koli kapağını sabitlemek için daha sürdürülebilir kraft bantlarla ve yalnızca açılabileceği yerlerden kısacık bantlıyoruz.

Sürdür olarak yalnızca web sitemizde yer verdiğimiz ürünlerin değil, alışverişin her aşamasının sürdürülebilir olmasına önem veriyor, gezegenimiz ve sizin için çalışıyoruz.

Kaynaklar

Online Purchase Packaging Survey 2020 – Green Sense

A Definitive Guide to Recycle Bubble Wrap - GreenCitizen

Why It’s So Hard To Recycle Styrofoam and Polystyrene | World Wide Waste | Business Insider

Is Tape Recyclable?

Is Shredded Paper Recyclable? | AF&PA

What types of paper can be recycled?