Regl Kapları Sağlığa Zararlı mı?

Kişisel Bakım
Image

Sürdürülebilir bir yaşam için pek çok yardımcı alternatif vardır. Bunlardan biri de regl kabıdır. Ürün oldukça pratik ve kullanışlı olduğu gibi çevreye de herhangi bir şekilde zarar vermez. Fakat buna rağmen “Regl kabı/ adet kabı sağlıklı mı?” sorusunun yanıtı çok merak edilir. Regl kabı kullananlar üründen duydukları memnuniyeti her ne kadar çok dile getirse de sizin de aklınızda soru işaretleri varsa gelin cevaplara yakından bakalım.

Regl Kabı Nedir?

Regl kabı, huni şeklinde olan ve silikondan yapılan bir menstrüel sağlık ürünüdür. Boyut ve model bakımından farklı çeşitleri bulunur. Görevi regl döneminde vücuttan atılan kanı toplamaktır. Regl döneminde rahim ağzına yerleştirerek kanı toplar. Kan biriktiğinde ise kolaylıkla çıkarılıp boşaltılır ve tekrar yerleştirilir. (1)

Ürünün ön plana çıkan özelliği ise diğer regl ürünleri gibi tek kullanımlık değil hep kullanımlık olmasıdır. Regl kabı, gerektiğinde temizlenerek tekrar kullanılabilir. Bu sayede hem ekonomik açıdan tasarruf hem de günlük hayatta pratiklik sağlar. Ayrıca herhangi bir şekilde atık çıkarmadığı için çevreye de zarar vermez. İlk defa regl kabı kullananlar için farklı bir deneyim olabilir fakat zaman içinde kullanıma alışıldığında ürünün sağladığı avantajlar ön plana çıkar. (1)

Regl Kabı Nasıl Kullanılır?

Regl kabı kullanımı ped veya tampona göre farklıdır. Bu yüzden nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak gerekir. Yeni bir yöntem ve deneyim olduğu için ilk kullanımı farklı bir his oluşturabilir. Ürüne kısa sürede alışmak için doğru adımları uygulamak önemlidir. Regl kabının kullanımı şu şekildedir: 

  • Ürünü her kullanımdan önce kaynar suda 3-5 dakika bekletmek gerekir. Bu sayede daha hijyenik ve kullanıma hazır olur.
  • Katlanabilir olan ürünü rahim ağzına yerleştirmeden önce katlamak gerekir. İkiye katlamak yeterli olur.
  • Katlanan regl kabını yerleştirmeden önce rahatlamış ve gevşemiş olmak gerekir. Aksi durumda yerleştirme sırasında acı verebilir. Regl kabını ilk defa deneyecek olanlar için sıvı kayganlaştırıcılar böyle bir durumda tercih edilebilir.
  • Regl kabı kullananlar ürünün tabanına dokunarak oval yada yuvarlak olmasından yerleştiğini anlayabilir. Herhangi bir şeklide katlanma veya eğrilik hissedilmemelidir. (2)
  • Kabın dolması halinde ise ürünün tabanındaki sap kısmından tutarak çıkarmak gerekir. Kabın vakumlama özelliğini kaybetmemesi önemlidir. Bu sayede sıvı dışarı akmadan çıkarılarak boşaltılabilir.

Regl Kabı Özellikleri Nelerdir?

Ürünü kullanmadan önce pek çok kişi “regl kabı/ adet kabı zararlı mı?” sorusunun yanıtını merak eder. Regl kabının bilinen bir zararı yoktur. Temizliği yapıldığı sürece gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Bunun için ise kaynar suda 3-5 dakika bekletmek yeterlidir. Herhangi bir şekilde deterjan veya temizlik ürünü kullanmaya gerek kalmadan ürün temizlenebilir. (1)

Kabın zararlı olmamasının bir diğer sebebi de basit bir plastikten değil, medikal silikondan üretilmiş olmasıdır. Silikonun içerisinde insan sağlığına zarar verebilecek herhangi bir malzeme yoktur, tıp alanında da kullanımı oldukça yaygındır. Yapısı gereği esnek ve pratiktir. Kırılmaz ve çatlamaz bir yapıda olduğu için yıllarca kullanıma müsaittir. Bu sayede regl kabı kullananlar için ekstra konfor sağlar. (3)

Reg Kabı Kullanmanın Avantajları

Regl kabının zararı olmadığı gibi aksine oldukça faydalı ve kullanışlı bir üründür. Bu faydalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Regl kabı kullananlar daha konforlu hisseder. Kullanım sırasında sızdırmaya ve kaymaya neden olmaz. Genital bölgenin hava almasını engellemez ve tahriş etmez. (1)
  • 12 saate kadar boşaltılmadan kullanılabilir. Bu sayede sürekli değiştirmeye veya boşaltmaya gerek yoktur. Uzun süreli kullanımından dolayı zamandan tasarruf sağlar.
  • Bir regl kabı 10 yıla kadar kullanılabilir. Bu sayede her ay ped veya tampon almak yerine regl kabı tercih edilebilir. (4)
  • Uzun vadede kullanıldığı için ekonomik anlamda tasarruf sağlar. Her ay masraf yapmak yerine düzenli olarak temizlenerek tekrar kullanılabilir.(1)
  • Hep kullanımlık bir ürün olduğu için atık haline gelerek çevreye zarar vermez. Silikon yapısıyla çevre dostu bir üründür. Çünkü silikon kumda bulunan silikadan üretilir ve geri dönüştürülebilir bir malzemedir. (5)
  • Geri dönüştürülebilir bir ürün olduğu için global çevre sorunlarına yol açmaz. Plastik içermediği için yeni atık oluşturmaz. Bir plastiğin doğada kaybolmasının 450 yılı bulduğu düşünüldüğünde plastik atık çıkarmayan bir regl döngüsü oldukça faydalıdır. 

Çok kullanımlık ve geri dönüştürülebilir ürünleri tercih etmek çevresel farkındalık oluşturmaya da yardımcı olur. Bu sayede sürdürülebilirliğe daha fazla katkı sağlanır. Sürdürülebilirliğe sağlanan katkı attıkça hem kendimiz hem de gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir çevre oluşturabiliriz. Siz de bu güce inanıyorsanız şimdi harekete geçebilirsiniz. Bu kapsamda farklı fikirle ihtiyaç duymanız halinde ise surdur.com’daki sürdürülebilir ürünlere göz atabilirsiniz.

Kaynaklar

http://1.%20https//www.burcukaramursel.com/tr/blog/adet-kabi-menstrual-kap

http://2. https://www.allmatters.com.tr/regl-kabi-nasil-kullanilir/

http://3. https://www.products.pcc.eu/tr/blog/silikon-nedir/

http://5. https://dogaladogru.com/ekoloji/silikon-urunler-surdurulebilir-ve-cevre-dostu-mu