Tekstil Atık Kutularına Attığımız Kıyafetlere Ne Oluyor?

Yaşam
Image

Tekstil atık kutularına attığımız kıyafetlerin nereye gittiğini ve ne olduğunu biliyor musunuz? Bu kıyafetler sürdürülebilirlik için birçok farklı süreçten geçirilerek yeniden kullanılabilir hale getirilmeye çalışılıyor. Bu süreç oldukça zorlu ve maliyetli olmasına rağmen oluşturduğumuz atık miktarını en iyi şekilde değerlendirebilmek için atabileceğimiz en önemli adımlardan biri tekstil atık kutuları. O halde gelin atık kıyafet geri dönüşüm sürecini yakından inceleyelim.

Tekstil kutuları Ne işimize Yarar?

Tekstil kutuları ya da atık kıyafet kutusu, kullanılmayan ve artık bir işe yaramayan kıyafetlerin toplanarak yeniden kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor. Bu kutular çeşitli yerlere yerleştirilerek kullanılmayan kıyafetlerin atık kıyafet geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi sağlanıyor. Ayrıca, tekstil atıklarının doğaya atılarak çevreye zarar vermesinin de önüne geçiliyor. Bu sayede hem doğanın korunması sağlanıyor hem de kaynak israfı önleniyor.

Tekstil Kutularına Atılan Atık Giysiler Nereye Gönderilir?

Dünya genelinde yılda yaklaşık 92 milyon ton tekstil atığı oluşuyor. (1) Bu atıkların %85’i ya çöpe atılıyor ya da yakılıyor. (2) Hal böyle olunca, kıyafet atık kutusu içerisinde toplanan tekstil ürünleri çevre sağlığı açısından daha da önemli bir hale geliyor.

Tekstil kutularına atılan atık kıyafet yığınları, genellikle özel geri dönüşüm şirketleri tarafından toplanıyor ve sınıflandırılıyor. Bu şirketler, giysilerin kullanılabilirliğini kontrol ederek hala giyilebilir durumda olanları çeşitli yardım kuruluşlarına veya ikinci el mağazalarına bağışlıyor. Giysilerin tamir edilmesi gerekiyorsa özel atölyelerde onarım işlemleri yapılıyor.

Atık kıyafet kutusu içerisinden çıkan, giyilebilir veya tamir edilebilir durumda olmayan giysiler ise endüstriyel atık olarak özel işlem tesislerine gönderilerek atık kıyafet geri dönüşüm sürecine dahil ediliyor. Bu tesislerde, atık kıyafet yığınları özel makineler kullanılarak öğütülüyor ve daha sonra farklı endüstrilerde kullanılmak üzere yeniden üretiliyor.

Tekstil Ürünlerinin Geri Dönüşümü Nasıl Olur?

ABD Çevre Koruma Kurumu EPA’nın açıklamış olduğu verilere göre 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen 16,9 milyon ton atık kıyafet içerisinden yalnızca %15,2'si geri dönüştürüldü. (3) Dünya geneline baktığımızda ise bu rakam çok daha düşük seviyelerde. Peki, atık kıyafet kutusu içinde toplanan ve kullanılmayacak durumda bulunan tekstil ürünlerinin geri dönüşümü nasıl oluyor?

Atık kıyafet kutuları, kullanılmayacak durumda olan tekstil ürünlerinin geri dönüşümünde önemli bir rol oynuyor. Atık kıyafet kutusu içine bırakılan tekstil ürünleri, öncelikle toplanarak bir merkeze götürülüyor. Burada ürünlerin kullanılabilirliği kontrol ediliyor. Kullanılamayacak durumda olan kıyafetler çeşitli işlemlerden geçirilerek yeniden kullanılabilecek materyaller elde ediliyor.

  • Öncelikle bu ürünler, mekanik olarak parçalara ayrılıyor.
  • Daha sonra elde edilen parçaların yün, pamuk veya polyester gibi malzemeleri tekrar kullanımına uygun hale getiriliyor.
  • Böylelikle atık kıyafetlerden elde edilen materyaller, yeni tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılabiliyor. Bu sayede hem atık miktarı hem de doğal kaynakların tüketimi azaltılarak çevrenin korunması sağlanıyor.

Atık Kıyafet Hangi Ürünlere Dönüştürülür?

Atık kıyafet geri dönüşüm süreci sonucunda farklı ürünlere dönüştürülebiliyor. Geri dönüşüm sonucunda atık kıyafet ürünlerinden elde edilen son ürünler ise şu şekilde: 

  • Yeni giysiler
  • Yalıtım malzemeleri
  • Temizlik bezleri
  • Halılar
  • Ayakkabı ve çantalar

Atık kıyafet kutusu kullanarak geri dönüşüm uygulamalarına destek vermek sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım. Siz de doğal kaynakları korumaya yardımcı olmak ve sürdürülebilir bir gelecek için adım atmak istiyorsanız artık kullanmadığınız kıyafetlerinizi çöpe atmak yerine bir ikinci el dükkanına bağışlayabilir ya da yakınınızdaki bir tekstil atık kutusuna atabilirsiniz.