Yeni Bir Ürün Almadan Önce Kendimize Sormamız Gereken Sorular Nelerdir?

Yaşam
Image

Hızlı tüketimle beraber artan üretim sonucu, talepten daha fazla ürün ortaya çıkar. İşletmeler ise ellerinde kalan fazla ürünleri satabilmek için reklam, indirim gibi kampanyalara başvurmaya başlar. Başlangıçta ihtiyaç odaklı olan kampanyalar zaman geçtikçe kullanıcıların psikolojik ve duygusal yönlerine hitap eder.

Günümüzde ise bu kampanya ve reklamlardan kaçınmamız mümkün değildir. Her gün binlerce sesli veya görsel uyarıcıya maruz kalırız. Çoğu zaman farkında bile olmadan isteklerimizi ihtiyaç sanarak pek çok ürün satın alırız. Bunu yaparken tercih ettiğimiz eşyaların üretim sürecindeki emekçilere, doğaya, hayvanlara, sağlığımıza ve bütçemize etkilerini pek de düşünmüyoruz değil mi? Oysa bütün bu uyarıcı reklamlardan kaçınabilmek ve yalnızca ihtiyacımız olanlara sahip olmak için uygulanabilen bazı yöntemler var. Bu yöntemlerden ilki ve en önemlisi ise kendimize sormamız gereken sorular. Peki bunlar neler olabilir?

Gerçekten İhtiyacım Var mı Yoksa Dış Etkenlere Bağlı Olarak mı İhtiyacım Olduğunu Düşünüyorum?

Gereksiz tüketimi önlemek için kendimize ilk olarak bu soruyu sormalıyız. Reklam ve indirim kampanyaları, renkli vitrinler, sosyal baskı, duygusal açlık gibi unsurlar başımızı döndürerek gerçekte ihtiyacımız olmayan ürünleri satın almamıza sebep olabilir. Bir ürünü almadan önce onun ihtiyaç mı yoksa istek mi olduğuna emin olmamız gerekir. Yaşamsal açıdan eksikliğini hissettiğimiz ürünler bizim ihtiyacımızı oluşturur. İhtiyaçlar yaşam tarzına göre değişebilir. Kişisel özelliklerimizi ve yaşam tarzımızı gözden geçirerek ihtiyaçlarımızı kolayca belirleyebiliriz. Bir ürünü satın almadan hemen önce kendimize “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” sorusunu sorarak gereksiz tüketimin önüne geçebiliriz.

Ürünü Ne Sıklıkla Kullanacağım?

Ürünü kullanım sıklığımız da önemli bir sorudur. Heyecana kapılarak anlık bir kararla aldığımız yeni eşyalar, işlevsel açıdan hayat tarzımızla uyuşmayabilir. Aldığımız ürünlerin bir köşede kullanılmadan eskimesini izlemek yerine kullanım alışkanlıklarımızı daha iyi tanımalı ve alışveriş öncesi ihtiyacımız olan ürünleri belirlemeliyiz.

Bu Ürünün Aynısı Veya Benzeri Bende Var mı?

İşlev veya model açısından aynı ürünleri almanın pek çok zararı olabilir. Aynı işlevi görebilecek bir eşyamız varken bir tane almak gereksiz harcama yapmamıza ve evimizde eşya yığını oluşmasına sebep olurken üretim sürecine de etki ederek sürdürülebilir yaşamı engeller. Bu nedenle evimizde bulunan eşyaları dikkatle gözden geçirerek işlevsel bir problemleri yoksa aynı veya benzer ürünler almamamız, hem kendimiz hem de doğa için yararlı olur.

Bu Ürün Uzun Vadeli Kullanım için Uygun mu?

Bütçemize uygun seçenekleri gözden geçirirken ürünün uzun vadeli kullanıma uygun olup olmadığını gözden kaçırabiliriz. Ancak satın aldığımız ürün, kalitesiz malzemeler ve kötü işçilikten oluşuyorsa kullanım süresi kısa olabilir. Tekrar tekrar yeni ürün almak zorunda kalmak yerine kaliteli, doğal içerikli ve dayanıklı olanları tercih etmek hem bütçemizi hem de doğayı korumamıza yardımcı olur.

Üretiminde Hangi Materyaller Kullanılmış?

Ürünlerin, üretiminde tercih edilen materyaller hem sağlığımızı hem de doğayı etkiler. Bu nedenle satın alacağımız eşyaların malzeme bilgilerine dikkat etmemiz gerekir. Naylon, teneke, plastik gibi malzemeler içerisinde bulunan kimyasallar sebebiyle sağlığa zararlıdır. Ayrıca bu materyaller, doğada yok olması en zor atıklardır. Kullanım süresi de az olan bu malzemeler, tüketimi artırır. Bütün bunları önlemek için pamuk, kağıt, karton, yün gibi doğal materyallerden üretilen eşyaları tercih edebiliriz.

Etik Üretim Standartlarına Uygunluğu Nedir?

Sosyal medyayla beraber gelişen çift taraflı iletişim sayesinde markalar artık tüketicilerin istekleri doğrultusunda hareket eder hale geldi. Bu nedenle ürünlerin çevreye vereceği zararları en aza indirgemek için tüketim sürecinde bilinçli davranmamız büyük önem taşıyor. Unutmamak gerekir ki, üretim ancak ve ancak tüketim ile var olabilir. Dolayısıyla tek başıma neyi değiştirebilirim ki diye düşünmeyip gücümüzün farkında olmalıyız.

Etik üretim standartları, mal ve hizmetlerin ortaya çıkış sürecinde uyulması gereken bazı kurallardan oluşur. Bu kuralların bir kısmı yasalarla denetlenirken bir kısmı ise ahlaki boyuttadır. Üretim sürecinde emekçilerin insani şartlarda çalışması, hayvanlara ve doğaya zarar verilmemesi en önemli etik kurallardır. Alışverişten önce internet üzerinden küçük bir araştırma yaparak etik üretim standartlarına uyan markaları tespit edebilir ve sürdürülebilir yaşama destek olabilirsiniz.