İkinci El Ürün Kullanımının Yararları

Yaşam
Image

Yeniden kullanım ham madde ve enerji tasarrufu sağlamanın en iyi yollarından biridir. Bu nedenle ikinci el ürünler, yeniden kullanıldığı için bireysel olarak sürdürülebilirliğe katkı sağlamamıza yardımcı olur. Çünkü hammaddelerin çıkarılması ve yeni materyallerin üretimi, genellikle eski materyallerin yeniden kullanılabilir hale getirilmesinden çok daha fazla enerjiye mal olur. Yeniden kullanım yoluyla daha az atık yakılır. Bu da önemli etkenlerden biridir çünkü atık yakma fırınları eskisinden daha temiz olsa da yine de hava kirliliğine neden olurlar. O yüzden biz de bireysel olarak daha fazla ikinci el ürün kullanmaya başlayabilir ve fazla üretimin doğurduğu olumsuz sonuçlardaki payımızı azaltabiliriz.

Sürdürülebilir ve Daha İyi Bir Çevre için İkinci El Ürünler

İkinci el ürün geri dönüşümün temelidir. Çünkü sıfırdan üretim hem son derece maliyetlidir, hem de hammadde ve kaynaklarımızın tükenmesine neden olur. Sıfırdan bir ürün tasarımı ve yapım sürecinin çevresel etkisi oldukça geniştir, başta su olmak üzere pek çok kaynağımız maalesef  bu süreçte kirlenir ve tükenir. Yeniden kullanım işte bu nedenle çok önemlidir çünkü şu an farkında olmasak da hammadde ve kaynaklarımızın bir noktada tükeneceği bir gerçektir.

Yeni ürünler yapmak için sadece ham maddelere değil, aynı zamanda su ve enerjiye de ihtiyacımız var. Kanepeler, tencereler, radyolar, kışlık montlar ya da ayakkabılar hepsi elbette bir yerlerde üretildiler. Atık, hava kirliliği gibi pek çok çevre etkisiyle birlikte, üretim süreci tamamlandıktan sonra onları bir mağazaya veya depoya götürmek için tabii ki nakliye de gereklidir. Bu üretim ve taşıma sürecinin her aşamasında sera gazları salınır ve her bir süreç ayrı ayrı hava kirliliğine neden olur. Bu nedenle ihtiyacımız olan ürünleri öncelikle ikinci el ürün satış alanlarında arayabilir ve ömrünü doldurmamış ürünlere ikinci bir şans tanıyabiliriz.

İkinci el ürün alma konusu kadar önemli bir diğer konu ise ikinci el ürün satışıdır. Artık ihtiyacımız olmayan ürünleri değerlendirebilecek kişilere vermek ya da satmak sürdürülebilirlik için yapabileceğimiz en iyi şeydir. İkinci el ürün satmaya ilk başta gardıroplarımızdan başlayabiliriz. Böylece hem evdeki alanımız ferahlar hem de var olanları değerlendirerek başkalarının da sürdürülebilirliğe destek olmasını sağlayabiliriz. İhtiyacınız olmayan ürünleri satmak istemiyorsanız, belediyenin giysi kumbaralarına atmak da iyi bir seçenektir.

İkinci El Ürün Kullanarak Çevreye Nasıl Fayda Sağlarız?

Aslında ikinci el ürün denince çoğu insanın aklına gelen ilk düşünce, ikinci el ürün kullanmanın utanılması gereken bir şey olduğu ve ikinci el ürünlerin sadece zorunda kalındığı için kullanılan ürünler olduğudur. Ancak ikinci el ürün kullanmak utanılması gereken bir şey değildir ve sizi daha az değerli yapmaz. Aksine, ikinci el ürün kullanmaktan gurur duymak gerekir çünkü yeniden üretim süreçleri göz önünde bulundurulduğunda ikinci el ürünlerin çevreye ve doğal hayata katkısı yadsınamayacak kadar değerlidir. Özellikle teşvik edilmesi, çocuklarımızın da bu konuda bilinçlendirilmesi son derece önemlidir. İkinci el kullandığımızda çevreye sağladığımız katkılar ise şöyle sıralanabilir:

  • İkinci el ürün alımı, ürünlerin ve ham maddelerin yeniden kullanımını en üst düzeye çıkarır ve değer kaybını en aza indirir.
  • İkinci el ürünlerin öne çıkan özellikleri; hammaddelerin ve doğal kaynakların tükenmemesi, bunun yerine ihtiyaç duyan kişiler tarafından verimli bir şekilde yeniden kullanılması ve bir ürün zincirini döngüye dönüştürmesidir.
  • İkinci el ürünler atık oluşumunu önler ve bu sayede hava kirliliğini azaltabilir. Çünkü bir ürün kullanılmadığında çöpe atılır ve atık ayrıştırıcı olmazsa direkt olarak yakılır. Bu nedenle CO2 salınımı artar.
  • İkinci el satış, ömrünü tamamlamamış ürünlerin değerlendirilmesini sağlar ve daha uygun fiyatlı ürünler bulunmasına yardımcı olur.
  • Hemen her ihtiyaca yönelik ürün bulabileceğimiz ikinci el satış alanları doğaya katkı sağlamamıza ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmamıza olanak tanır. Çünkü kaynaklarımızın da bir sınırı vardır ve özellikle hızlı tüketim ürünleri bu kaynakların çok hızlı azalmasına ve doğanın kendini yenileyememesine neden olur.

İkinci el ürün kullanımını teşvik edebilir, elimizden geldiğince çevresel farkındalık oluşturmak için sürdürülebilirliğe katkı sağlayabiliriz. Siz de daha yaşanılabilir bir çevre için geri dönüşümün gücüne inanıyorsanız, mutfaktan banyonuza kadar her alanda geri dönüşüm fikirlerine surdur.com üzerinden göz atabilirsiniz.