Neden Sürdürülebilirlik?

Yaşam
Image

İngiltere’de gençlerden alınan idrar örneklerinde BPA’ya (plastik üretiminde kullanılan, kanser, diyabet ve kalp damar hastalıkları riskini arttırdığı bilinen bir bileşen), son dönemde yapılan bir araştırmada ise insan kanında plastik kalıntısına rastlandı.

Burnuna pipet girmiş kaplumbağa, kuyruğuna plastik poşet takılmış bir deniz atı ve yuttuğu plastik poşetlerden dolayı karaya vuran balina ise günümüzde zihnimize çakılan görseller arasında.

Tüm bunlar özellikle son 3 yıldır gündemimizi sürekli haklı olarak işgal eden plastik kullanımının yansımaları. Peki ne olacak? Bu böyle devam mı edecek?

Tabii ki hayır. Tüm bu olanların yanında bir de güzel bir gelişme var ki o da sürdürülebilir yaşamın öneminin bireyler, kurumsal şirketler ve tabii ki devletler nezdinde hızla anlaşılması.

İsterseniz öncelikle sürdürülebilirlik kavramına bir bakalım. Bu kavramın ilk çıkışı çok eskilere dayansa da bizim bugün sıklıkla kullandığımız şekilde hayatımıza girmesi 1987’de Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Brundtland Raporu*’nda Sürdürülebilir kalkınma terimi ile oldu. Bu rapora göre sürdürülebilir kalkınma: “Bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan kalkınma” demek. Bu tanımı okuduktan sonra Mahatma Gandhi şu sözü akla geliyor “Basit yaşa ki, başkaları da yaşayabilsin”. Basit sözcüğünün aynı anda hem görgüsüz hem de sade anlamına gelmesi ise kaderin bir cilvesi.

Biz dönelim rapora. Brundtland Raporu, sürdürülebilir kalkınmayı tanımlamasından sonra yine Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ise sürdürülebilirliğin ekonomi, çevre ve sosyal boyutları ortaya konmuş.

Biz Sürdür olarak sürdürülebilirlik kavramının çevresel boyutunda katkıda bulunmak amacıyla kurulduk. İleride de sık sık altını çizeceğimiz gibi vizyonumuz “Sürdürülebilir yaşamı kolay, eğlenceli ve ulaşılabilir kılmak.”

Bu amaçla hayatınızı kolaylaştıracak ürünleri size ulaştırıyoruz ama sizler de elinizdeki ürünleri iyi kullanıp ömürlerini uzatarak evinizde su ve elektrik tasarrufuna dikkat ederek çöplerinizi doğru ayrıştırarak ve tabii ki Sürdür’le birlikte tüketim alışkanlıklarınızı değiştirerek Gıdanızı israf etmeyerek kendi sürdürülebilirlik adımlarınızı atabilirisiniz.

Blogumuzda düzenli olarak sürdürülebilir yaşam önerilerini ve dünyadan güzel örnekleri size aktaracağız. Instagram’da bizi takip ederek yeni yazılardan haberdar olmayı unutmayın.

*https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/9155