Sürdürülebilir Yaşama Giriş

Yaşam
Image

Sürdürülebilir yaşam, gezegenimizin imkanları dahilinde hayat sürmemiz anlamına gelir. Bu yaşam biçimine uygun şekilde yaşıyorsak gıda, su, barınma gibi temel ihtiyaçlarımızı çevreye zarar vermeden karşılarız. Aynı zamanda, dünyanın kaynaklarını tüketmeden yaşamımızı sürdürmüş oluruz. Böylece gelecek nesillere zengin bir evren bırakabiliriz. Günlük yaşamımızda yapacağımız küçük değişikliklerle sürdürülebilir bir dünya yaratmak mümkün.

Sürdürülebilir Yaşam Nedir?

Sürdürülebilir yaşam, evrenin varlığını sürdürebilmesi için yenilenebilir kaynakları kullanmaya öncelik vermek ve atık oluşumunu azaltmaya yönelik önlemler almak anlamına gelir. Gezegen üzerindeki etkimizi azaltmak, kulağa ne kadar basit gelse de hiçbirimiz gerçekten sıfır çevresel etki elde edemeyiz. Bu sebeple de sürdürülebilir yaşamın mükemmel bir resmini çizmek mümkün değildir. Evimizde kullandığımız mobilyalardan giydiğimiz giysilere kadar her şey belirli miktarlarda karbon ayak izimizin oluşmasına sebep olur.  Bu doğrultuda sürdürülebilirlik yaşam, çevreye verilen zararı minimuma düşürmek için bazı düzenlemeler yaparak bireysel ve toplumsal etkileri azaltmayı amaçlayan seçimleri hayata uyarlamayı içerir.

Sürdürülebilir Yaşamın Önemi Nedir?

Sürdürülebilir yaşam, hem gelecek nesillerin sağlığı hem de gezegenimizin devamlılığı için hayati bir önem taşır. Araçlara daha az bağımlı olduğumuzda, yürüyüş alışkanlığımızı artırarak veya bisikletle seyahat ederek daha sağlıklı alışkanlıklar oluşturabiliriz. Elbette evlerimize, işyerlerimize ulaşmak veya ısınmak için fosil yakıtları kullanıyor olabiliriz. Ancak önümüzdeki on yıl içinde bu alışkanlıklarımızı değiştirmezsek, evrende geri dönülmez bir hasar oluşturabiliriz.

Amacımız gelecek nesillere doğal zenginliklerini yitirmemiş yaşanabilir bir dünya bırakmaksa sadece daha sağlıklı alternatifler bulmak yeterli olmaz. Hepimizin bir şeyleri çöpe atması gerektiği bir gezegende yaşayan 8 milyar insan düşünüldüğünde ortaya çok fazla atık çıkacağını kestirebiliriz. Her yıl yaklaşık 150 milyon ton çöpün denize döküldüğü görülmekte. Yalnızca gübrelenebilir ürünler 6 ay içinde biyolojik olarak çözünür. Diğer ürünler, yüzlerce yıl dünyada kalabilmektedir. Bunlar çevreye zararlı sera gazlarının yayılmasına sebep olurken, vahşi yaşama da zarar vermektedir. Bu yüzden çöp miktarını azaltmayı sürdürülebilirliğin önemli bir parçası olarak kabul edebiliriz.

Sürdürülebilir Bir Yaşam için Neler Yapabiliriz?

Atacağımız birkaç adımla evlerimizde dahi sürdürülebilir yaşama katkı sağlamanız oldukça kolay. İşte sürdürülebilirliğe katkı sağlamanın ipuçları:

Yeniden Kullanılabilir Şişeler Kullanmak: Plastik şişelerin doğada parçalanması yüzlerce yıl alır. Bu sebeple işe plastik su şişesi yerine yeniden kullanılabilir mataralar alarak başlayabiliriz.

Yeniden Kullanılabilir Alışveriş Torbalarını Tercih Etmek: Yeniden kullanılabilir bez çantalar, alışveriş için en ideal seçenekler. Herhangi bir günde eğer mutlaka plastik torba kullanmak zorunda kalırsak, bunları mağazaya iade ederek yeniden kullanıma kazandırabiliriz.

Yeniden Kullanılabilir Kahve Bardakları Seçmek: Kahve bardaklarının birçoğu plastiktir. Bu nedenle kahveniz için termos kullanabilirsiniz.

İkinci El Ürünler Kullanmak: Her ürün üretim aşamasında karbon ayak izi bırakır. Üretimdeki güç tüketimi, doğal kaynakların hızla tükenmesine yol açabilir. Ancak halihazırda üretilmiş şeyleri yeniden kullandığımız ve çöplüklerden uzaklaştırdığımız ikinci el alışveriş, bu etkinin azalmasına ciddi oranda katkı sağlar.

İhtiyaç Kadar Satın Almak: İhtiyacımız olmayan ürünleri satın alarak hem karbon ayak izimizi hem de atık oluşumunu azaltabiliriz.

Evde Kompost Yapmak: Kompost, bitkilerin büyümesine yardımcı olmak için toprağa eklenebilen organik malzemelerdir. Yemek artıkları ve bahçe atıkları gibi evde kullandığımız şeylerin yüzde 30’undan fazlasıyla kompost yapılabilir ve bitkilerimize sürdürülebilir bir bakım sağlayabiliriz.

Daha Az Enerji Tüketmek: Yazın klimayı tüm gün açık tutmak cezbedici olabilir. Ancak aşırı enerji kullanımı sadece maliyetli olmakla kalmaz aynı zamanda bir gün tükenecek değerli kaynakları kullanır. Bu sebeple enerji tüketimini dengelememiz önemli.

Kontrolsüzce büyüyen tüketim sektöründen kaynaklanan doğaya karışması yüzyıllar alan atıkların yerine dönüştürülebilir ürünleri seçerek geleceğe zengin bir dünya bırakmak için bir adım atabilirsiniz.